Opět po roce jsme se 15. října sešli v učebně cvičného bytu a na základní škole se vařilo. Akce proběhla v rámci aktivit spojených se Dny zdraví. Pro žáky druhého stupně připravila Komise podpory komunitního života ve spolupráci se ZŠ a MŠ Adamov soutěž týmů v přípravě zdravých jídel podle určeného zadání.
Téma letošního vaření bylo – Jablka. Soutěžní téma jsme letos vybrali v závislosti na lokálních možnostech v souvislosti se zdravou výživou a s ekonomickou náročností. Zdravější složení moučníků a přesnídávek bylo cenově dostupné a ingredience pro výrobu byly většinou základní potraviny. Všechny recepty naleznete v příloze.
Účastnilo se 16 kuchaříčků. Z tohoto počtu tentokrát soutěžili i 4 hoši a všichni společně vytvořili čtyři skupiny. Každá skupina si vylosovala zadání a prvotní rozdávání surovin vystřídalo urputné sledování receptu, míchání, krájení, vaření a pečení. Opět jsme se setkali s některými surovinami, které běžně neznáme nebo nepoužíváme. Členové komise vyhodnotili nejlepší moučník, kterým se stal Obrácený jablečný koláč a nejlepší ovocnou přesnídávku – vyhrála to jablečno-jahodová. Po sečtení bodů za jednotlivé části jsme mohli vyhodnotit soutěž týmů, která byla velice vyrovnaná a napínavá. Všichni účastníci zdravého vaření si odnesli plná bříška a pěkné ceny, super zážitek a naučili se nové postupy přípravy jídel. Všem organizátorům a vedení školy tímto děkujeme za spolupráci a budeme se těšit na Dny zdraví v roce 2020.
Mgr. Lenka Dohová